Tuesday, January 31, 2012

miski pole olulisem




Pühapäeval, 29 jaanuaril 2012 olin sunnitud tsenseerima aastaid Tartu linnaraamatukogu juures müüril paiknenud teksti „miski pole olulisem kui see lause“ protestina ACTA, SOPA ja PIPA nimeliste seaduseelnõude vastu. Mu süda tilkus verd Tartu tänavakunsti ühe tuntuima ning kõigile armsaks saanud teose hävitamise pärast, kuid meeleheitlikud ajad nõuavad meeleheitlikke tegusid.

Nimetatud eelnõude vastuvõtmine tekitab ametlikult autoriõiguste kaitsmise eesmärgil eeldused globaalseks tsensuuriks ning annab siiani kõigile võrdsetel alustel kättesaadava info kontrollimise väikese, ärihuvidest motiveeritud kildkonna kätte. Kogu maailma internetikasutajate vaba infovahetuse tugev piiramine ühe grupi rahategemise eesmärgil on hullumeelsus.

Fraas „miski pole olulisem kui see lause“ viitab informatsiooni olemuslikule väärtusele. Internet ning piiramatu info liikumine on osutunud millekski, mis juhatas inimkonna uude ajastusse. Tsenseerimise aktiga soovin tõmmata toimuvale tähelepanu ning edastada kõigile kaaskodanikele palve: Tutvuge ACTA, SOPA ja PIPA sisuga ning tehke oma arvamus kuuldavaks. Infovabaduse kaotamine on gigantne samm ajas tagasi. Hilisemad väljavaated vabaduse tagasivõitmiseks on alati palju väiksemad kui võimalused selle säilitamiseks.

See mõjutab meid kõiki. See on liiga oluline. Me ei tohi lasta sellel juhtuda.

Edward von Lõngus,
muretsev kodanik

muusika: Emerald Park

21 comments:

  1. Lugupeetud härra Lõngus!

    kust võtsite te õiguse seda teost rikkuda? Kes teid siis sundis? Kas teil oli antud teose autori Erkki Luuk'iga mingisugunegi kokkulepe?

    Ma olen isiklikult samuti ACTA/SOPA/PIPA vastane, aga see ei tähenda, et ma käiksin ja rikuksin selle pärast midagi, millel on väärtus. Sellega langesite te madalamale kui antud eelnõude koostajad. Tähelepanu antud küsimusele saab tõmmata ka kultuursemal moel.

    Enne teie tegu olin minagi aktiivne ACTA vastase info levitaja. Täna on mul piinlik kuuluda teie sugustega ühte gruppi. Tegite toreda karuteene!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kas lp härra Luuk küsis seina autori käest luba?

      Delete
    2. Lp härra Luuk'ile koostati selle teo eest ka protokoll. Härra lõngus nn. tänavakunstnikuna võiks teiste kunstnikute teostesse austusega suhtuda. Või peab ta enda kätetööd teiste omadest paremaks? Antud lause oli, nagu härra Lõngus isegi ütleb, Tartu tänavakunsti üks tuntuimaid ning kõigile armsaks saanud teos. Kui on hirmus sisemine sund midagi hävitada siis tehku seda enda teostega. Antud juhul on tegemist umbes samalaadse teoga nagu süütuse nimel vägistamine või rahu nimel sõja pidamisega.

      Delete
    3. Kallis Anonümous

      Eks sa siis istu oma kodus, nuta ja tunne piinlikkust inimese üle, kes julges midagi radikaalset, ohtlikku ja REAALSET oma vaadete eest teha. Mida Sina oled teinud astumaks nende seaduseelnõude vastu? Öelnud oma sõpradele, et see on kohutav asi ja kõvasti roppe sõnu teele saatnud ja mõnitanud tagaselga inimesi, keda Sa tegelikult ei tea, ega tunne? See on ju palju parem ja lihtsam, ning kindlasti oled Sa oma sõprade silmis kangelane, et oskad ropendada.
      Kurat võtaks. Need seadused võivad muuta inimeste (sealhulgas ka SINU) elu TOHUTULT, ja sa imed tissi nii väikese asja üle, üks lagunenud ja vana lause soditi üle?
      Kas tõepoolest oled Sa nüüd nende seaduseelnõude pooldaja, et suurele ilmale tähtsusetus linnas, Tartus, soditi (võimalik, et) mõne ruutmeetri suurune osa mingist müürist?
      Sinu väljaastumine on sisutu ja jätab Sinust rumala mulje. Ma loodan, et sa loed seda vastust ja mõtled natuke oma tühise elu üle järele.

      Kurjalt, Sinu Anonüümus 2.

      Delete
    4. Hea Anonüümus 2!

      Loe nüüd rahulikult mida ma kirjutanud olen ja mida sina kirjutanud oled. Esiteks väidad Sa, et ma kuskil kõvasti roppe sõnu olen teele saatnud ja mu sõbrad mind nüüd selle pärast kangelaseks peavad. Huvitav miks Sa minust nii arvad? Olen ometi oma kommentaarid väga viisakalt kirja pannud ja ennast ropendavaks lahmijaks ei pea. Teiseks, väidad Sa, et ma kuskil kedagi tagaselga mõnitanud olen. Millal? Keda? Kolmandaks väidad Sa, et justkui ma oleks nende seaduseelnõude pooldaja. Loe palun rahulikult mu esimene postitus läbi ja leiad sealt lause, kus ma vastupidist väidan.
      Minu väljaastumine on siiski arutu lahmimise vastu, mis endaga ainult vastumeelsust protestijate vastu tekitab ja sellega ka asja eesmärki õõnestama hakkab! Ka pronksiöö protestijatel olid nende silmis üllad eesmärgid aga nende valitud vahendid olid need, mis meid täna neid jälestama panevad.
      Ma saan aru küll, mis härra tänavakunstniku eesmärk oli. Ja tõepoolest saavutas ta tähelepanu. Aga mis õigusega ta kasutas selleks teise inimese loodud teost? Hakkates ise jäädavalt rikkuma sümboolse tähendusega taieseid ei ole me ACTA loojatest paremad.
      Oleks tegemist olnud tagasi pööratava teoga või siis härra enese teosega poleks mul selle vastu miskit olnud.
      See kui tähtsusetu on Tartu linn või kui lagunenud ja vana see lause oli ei mängi siin absoluutselt mingit rolli. Sama hästi võiks öelda, et tähtsusetuid ja vana tehnoloogiaga veebilehti võib samuti vägivaldselt kinni panna.
      Ja anna andeks kallis anonüümus 2, aga ilmselt tean ma nendest seadustest palju rohkem kui Sina ja tean väga hästi kuidas need meie kõigi elu mõjutama hakkaksid.
      Ja rumala mulje jätsid endast pigem Sina oma lahmimise ja solvamise üritustega. Nii, et katsu nüüd maha rahuneda ja mõtle parem kuidas midagi lõhkumata ja rikkumata ACTA tohutule mõjule tähelepanu tõmmata.

      Delete
  2. Kuidas jääb seaduse tagasiulatuva mõjuga, mr Lõngus?

    ReplyDelete
  3. Mina sain kunstilise elamuse nii eelmisest lausest kui sellest jõhkrast vandalismist. Ma ei tea kas see on olulisem kui see lause oli, aga mõtlemisainet on siin küll.

    ReplyDelete
  4. Mina tunnen samuti, et midagi ilusat, mis Tartuga kokku käis, on ära rikutud ja see on viisakalt öeldes labane. Kui kuskil kõrgemal tehakse rumalaid otsuseid, siis rahvas, kes nende otsustega päri pole ja nende otsuste tõttu ka ehk kannatab, peaks olema just targem, kuid taaskord on saanud tõestust fakt, et ei, me oleme oma riigijuhtidega samal tasemel - soperdame ja käitume debiilselt. Aitäh meenutuse eest!

    On siis vaja veel oma saavutusega avalikkuse ees uhkustada - attention whore on üks termin, mida nüüdisajal kasutatakse.

    ReplyDelete
  5. Lahe tänavakunsti evolutsioon, mulle meeldib just see dünaamiline efekt mille hr. von Lõngus tekitas. Vanast sündis aktuaalse temaatikaga põrkudes uus. Oleks võinud ka halvemini minna.

    ReplyDelete
  6. Väga lahe aktsioon, ja väga lahe resultaat. Lisaks vägagi aktuaalne. Minu kiitus autorile!

    ReplyDelete
  7. Kiidan. Antud kommentaariumis esinevat furoori võib tekitada ACTAst tulenev tsensuur. Tundub, et ettevõtmine läks õigesse auku.

    Tartu kodanik

    ReplyDelete
  8. Ma olen esimese kommenteerijaga täiesti päri!
    Kindlasti see Hr.Lõnguse aktsioon paneb nüüd terve maailma teisiti mõtlema, ja kohe kindlasti hakkasid nüüd ka Euroopa Parlament ja ka Eesti riigi kodanikud (need, kes veel ACTA vastu polnud) selle vastu. Kindlasti muudetakse ka nüüd Euroopa ja ka Eesti konstitutsiooniõigust.
    MIDA selle seina sodimine ja rikkumine nüüd paremaks muutis - SEE ON MINU KÜSIMUS?!
    Sa inimene, avaldasid oma arvamust täiesti valel ajal ja vales kohas!
    Palju Õnne kuulsaks saamise puhul kah!

    ReplyDelete
  9. See Tartlastele kalliks saanud lause tsenseerimine sai mis vaja. "Tähelepanu"! Kohati positiivse ja mõtlemapanevana, kohati mõne silmis negatiivse teona. Aga eesmärk sai täidetud, ja siiralt loodan, et selle asemel et üksteist sopaga loopida ja arvustada kellegi teo eetilisust võtavad inimesed siiski ühise eesmärgi ja keskenduvad praegu tõelisele vaenlasele, ehk siis ACTA'le.
    Valitsusega samale tasemele lihtkodanike panna on minu meelest kohatu. Või tunneb mõni, et on oma tegudega põhjustanud perekondade lõhestumise ja majandusliku agoonia?
    Lisaks tahaksin siin seadusesõrmega viibutajatele esitada küsimuse, kes teist selle müüri ladus, et te nii julgelt sõna võtate?

    ReplyDelete
  10. See on nagu legend ära põlenud ja uuesti sündinud linnust. Hävines vana ja hea, et tõusta uues kuues, säravana ja värskena. Puhas kunst.

    ReplyDelete
  11. Tundub, et asjad eestis hakkavad ka edenema. Respekt!

    ReplyDelete
  12. Minu arust ka väga-väga vinge edasiarendus. Eelmine lause oli küll lahe, aga palju võimsam on selle edasiarendus. Mona Lisa puhul oleks see rikkumine, aga tänavakunsti puhul on see päris õige tegu! Edu Lõngusele.

    ReplyDelete
  13. Teen ettepaneku taastada vana lause siis, kui ACTA on vähemalt Eesti poolt tagasi lükatud ja meil säilib vaba internet.

    ReplyDelete
  14. Tra kuradi lasteaed on küll. Mida fakki sellel, et üks tüüp sodib ära lahedat tänavakunsti on Actade ja pipadega? Sel oleks point kui algne lause oleks kasutanud tsitaati mõnest muust teosest. Vaata ringi, selliseid kritseldusi on küll ja veel. Praegusel kujul on püütud midagi "ägedat" teha aga välja on tulnud suvaline lapsus.

    Ehk - seitse korda mõõda, üks kord värvi, eksole.
    Ja nädalavahetusel meeleavaldusele!

    Anonüümne 254

    ReplyDelete
  15. The joke is on you ya'll!Tegemist oli sokolaadikreemiga.

    ReplyDelete